Students can download Maths Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.

A Shopkeeper buys three articles for Rs 325, Rs 450, and Rs 510. He is able to sell them for Rs 350, Rs 425, and Rs 525 respectively. Find the gain or loss to the shopkeeper on the whole.

Solution:

C.P of three articles = 325 + 450 + 510 = ₹ 1285

S.P of three articles = 350 + 425 + 525 = ₹ 1,300

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 1,300 – 1285 = ₹ 15

The shopkeeper gained = ₹ 15

Question 2.

A stationery shop owner bought a scientific calculator for ₹ 750. He had put a battery worth ₹ 100 in it. He had spent ₹ 50 for its outer pouch. He was able to sell it at ₹ 850. Find his profit or loss.

Solution:

Cost of the scientific calculator = ₹ 750

Cost of its battery = ₹ 100

Cost of outer pouch = ₹ 50

Cost Price of the calculator = ₹ 750 + ₹ 100 + ₹ 50 = ₹ 900

S.P = ₹ 850

Here S.P > C.P

Loss = C.P – S.P = 900 – 850 = ₹ 50

Loss = ₹ 50

Question 3.

Nathan paid Rs 800 and bought 10 bottles of honey from a village vendor. He sold them in a gain for Rs 100 per bottle. Find his profit or loss.

Solution:

C.P of 10 bottles of honey = ₹ 800

C.P of 1 bottle honey = 800/10 = ₹ 80

S.P of a bottle honey = ₹ 100

Here S.P > C.P

Profit per bottle = ₹ 100 – ₹ 80 = ₹ 20

Profit for 10 bottles = 20 × 10 = ₹ 200

Profit = ₹ 200

Question 4.

A man bought 400 metres of cloth for ₹ 60,000 and sold it at the rate of ₹ 400 per metre. Find his profit or loss.

Solution:

C.P of 400 metres of cloth = ₹ 60,000

S.P per metre = ₹ 400

S.P of 400 metres of cloth = 400 × 400 = ₹ 1,60,000

Here S.P > C.P

Profit = C.P – S.P = 1,60,000 – 60,000 = ₹ 1,00,000

Challenge Problems

Question 5.

A fruit seller bought 2 dozen bananas at Rs 20 a dozen and sold them at Rs 3 per banana. Find his gain or loss.

Solution:

Cost of one dozen banana = ₹ 20

Cost of 2 dozen bananas = ₹ 20 × 2 = ₹ 40

C.P = ₹ 40

S.P per banana = ₹ 3

S.P for 2 dozen banana = ₹ 3 × 24 = ₹ 72

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 72 – 40 = 32

Profit = ₹ 32

Question 6.

A store purchased pens at ₹ 216 per dozen. He paid ₹ 58 for conveyance and sold the pens at the discount of n per pen and made an overall profit of ₹ 50. Find the M.P of each pen.

Solution:

Cost of a dozen pens = ₹ 216

Paid for conveyance = ₹ 58

Cost price of 12 pens = 216 + 58 = ₹ 274 [∵ 1 dozen = 12]

Profit of 12 pens = ₹ 50

Profit = S.P – C.P

⇒ 50 = S.P – 274

⇒ S.P = 50 + 274 = ₹ 324

Also discount allowed per pen = ₹ 2

Discount for 12 pens = 2 × 12 = ₹ 24

S.P = M.P – Discount

⇒ 324 = M.P – 24

⇒ M.P = 324 + 24 = ₹ 348

Marked price for 12 pens = ₹ 348

M.P of a pen = \(\frac { 348 }{ 12 }\) = ₹ 29

M.P per pen = ₹ 29

Question 7.

A Vegetable vendor buys 10 kg of tomatoes per day at Rs 10 per kg, for the first three days of a week. 1 kg of tomatoes got smashed every day for those 3 days. For the remaining 4 days of the week, he buys 15 kg of tomatoes daily per kg. If for the entire week he sells tomatoes at Rs 20 per kg, then find his profit or loss for the week.

Solution:

Total tomatoes bought for 3 days = 3 × 10 = 30 kg

Cost of 1 kg = ₹ 10

Cost of 30kg tomatoes = 30 × 10 = ₹ 300

Total tomatoes bought for other 4 days = 4 × 15 = 60 kg

Cost of 1 kg = ₹ 8

Cost of 60 kg tomatoes = 60 × 8 = ₹ 480

Total cost of 90 kg tomatoes = 300 + 480 = ₹ 780

C.P = ₹ 780

Tomatoes smashed = 3 kg

Total kg of Tomatoes for sale = 90 – 3 = 87 kg

S.P of 1 kg tomatoes = ₹ 20

S.P of 87 kg tomatoes = 87 × 20 = ₹ 1740

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 1740 – 780 = ₹ 960

Profit = ₹ 960

Question 8.

An electrician buys a used T.V for ₹ 12,000 and a used Fridge for ₹ 11,000. After spending ₹ 1000 on repairing the T.V and ₹ 1500 on painting the Fridge, he fixes up the M.P of T.V as ₹ 15,000 and that of the Fridge as ₹ 15,500. If he gives each ₹ 1000 discount oh each find his profit or loss.

Solution:

(i) Cost of a T.V = ₹ 12,000

Paid for repair = ₹ 1,000

C.P of the T.V = 12,000 + 1000 = ₹ 13,000

M.P of the T.V = ₹ 15,000

Discount on a TV = ₹ 1000

S.P = M.P – Discount = 15,000 – 1000 = ₹ 14,000

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 14,000 – 13,000 = ₹ 1,000

Profit on the T.V = ₹ 1,000

(ii) Cost of the Fridge = ₹ 11,000

Painting charge = ₹ 1500

C.P of the Fridge = 11000 + 1500 = ₹ 12,500

M.P of the Fridge = ₹ 15,500

Discount allowed = ₹ 1000

S.P = M.P – Discount = ₹ 15,500 – ₹ 1000 = ₹ 14,500

Here also S.P > C.P

Profit = ₹ 14,500 – ₹ 12,500 = ₹ 2000

Total profit = Profit on T.V + Profit on Fridge = ₹ 1000 + ₹ 2000 = ₹ 3000

Profit = ₹ 3000